HTML

Ferencváros B-közép

Ferencváros B-közép. Múlt, jelen, jövő: lelátói középpontban, közéleti célkeresztben.

Fordított EEE a címerben

2011.01.30. 23:09 SzP

A Ferencváros B-közepének, táborának múltja hosszú évtizedeket ölel fel. Amikor néhány nappal ezelőtt (újfent) elkezdett bennem érlelődni a gondolat, hogy talán lehet célja, értelme egy ilyen blognak is, rengeteg régi képet néztem át. Egy olyan érdekesség tűnt fel számomra, amely azt gondolom ér annyit, hogy egy bejegyzésben megjelenjen.

Nézzük meg az FTC címerét és koncentráljunk alul, a zöld pajzson elhelyezett három E-re.

Mint látható a három E egymásra támaszkodik úgy, hogy egy fordított háromszöget ad ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az 1926-os bajnoki tablón az EEE piramis alakú háromszöget formáz. Vagyis pont fordítva van. Az 1908-as Húsvéti Serlegen szintén, illetve több kitűzőn, jelvényen is.

Ami biztos, hogy 1956 után, amikor újra használatba került a címer, már a mostani fordított háromszög található minden kiadványon.

Sajnos (elsőre) a Fradi múzeumában nem találtam egyértelmű bizonyítékot, hogy 1926, 1945 vagy 1956 után állt be a címerben ez a változás. A múzeum egyik idősebb munkatársának is kellő fejtörést okoztam ezzel. Szerinte valószínűleg Nagy Béla sem tett ilyesmiről említést.

 

Persze adódik a jogos kérdés, hogy mitől lenne egyáltalán érdekes, vagy jelentős ez a téma? Nos, nem tudok semmilyen komoly érvet felhozni. Ha sikerülne a váltás pontos idejét és okát megtudni, akkor lehet, hogy máris érdekesebb megvilágításba kerülne ez a "rejtély".

A bejegyzés ennek fényében fog frissülni.

(régi képek a címerről: www.tempofradi.hu)

 

 

 

 

 

 


 Frissítés: 01.31.

Pár jelvény, ami segít eligazodni:

Ez a két jelvény régi címeres, most került hozzám. Keletkezése még bizonytalan, de jó eséllyel II. vh előtti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a jelvény eladásra szánt darab a Vaterán. Onnan emeltem ide a képet. Mint látható, az 1949-es 50. évfordulóra készült. Ez az első bizonyíték az 1945-1957 közötti időszakről. Vagyis szűkülni látszik a kör. 1945 után már biztosan így nézett ki a címer.

A kérdés az, hogy a 30-as, 40-es évektől párhuzamosan "bejött" a fordított EEE és 1945 után került kizárólagossá? Egy szóval egy véletlen folyamat során elkezdték fordítottan ábrázolni a pajzsot, majd idővel egységesen az új maradt? Most ez tűnik valőszínűbbnek, szemben az én megérzésemmel, hogy ez a egy konkrét, tudatos és egy időben meghozott lépés volt.

Reményeim szerint egyértelmű választ fogok kapni még a héten.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-kozep.blog.hu/api/trackback/id/tr642626512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása